We kennen allemaal dat gevoel. Je kleding begint wat strakker te zitten, je voelt je minder fit en zit niet zo lekker in je vel. Waarschijnlijk ben je een paar kilo aangekomen en voel je je hierdoor minder zelfverzekerd. Je gaat drastisch aan de slag en eet een tijdje heel gezond, gaat vijf keer per week sporten en drinkt liters water. Goed bezig! Maar na een tijdje word je het zat en ga je zondigen. Chips, koekjes, een extra portie, wijntjes, snoep en net een beetje te veel kaas op je pasta… Voor je het weet ben je weer bij het begin en het voelt alsof je gefaald hebt. Geloof mij: dit hebben we allemaal. Het probleem ligt waarschijnlijk bij je start. Je legt jezelf dingen op die je niet kunt waarmaken en je houdt het niet vol. Afvallen is ook echt niet makkelijk. Ik weet hoe vervelend dit is en geef je daarom tips die echt werken.

Stel een doel

Voordat je begint is het belangrijk om te weten wat je wil bereiken. Hoeveel kilo wil je afvallen, wil je strakker of gespierder worden of heb je het doel om een marathon te rennen? Schrijf het van tevoren op. Je mind set is een van de belangrijkste aspecten van het afvallen. Geloof je niet dat je het kan, dan gaat het je ook niet lukken. Stel dus doelen voor jezelf die echt haalbaar zijn, en begin niet te groot en te drastisch!

Ga sporten

Ja, ik weet dat dit voor de hand ligt. Bewegen is heel belangrijk bij het afvallen. Dit betekent natuurlijk niet dat je in de gewichten hoeft te gaan hangen in de sportschool als je je daar niet prettig bij voelt. Er zijn genoeg manieren van bewegen en er is er vast een die je leuk vindt. Denk aan zwemmen, fietsen, muurklimmen of fitness ballet: tegenwoordig kun je echt van alles doen om in beweging te komen.

Gezonder eten hoeft geen straf te zijn

Tuurlijk, frietjes zijn heerlijk en het liefst eet je ze elke dag. Maar heel gezond zijn ze niet. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer frietjes mag eten, ga eens op zoek naar een gezondere vervanger. Bijvoorbeeld zoete aardappelfrietjes uit de oven, met in plaats van vette mayo een frisse yoghurt. Dit scheelt al een hoop en is superlekker! Eet meer groente, ontbijt goed en eet ook gewoon wat je lekker vindt, maar dan met mate. Je zult zien dat voor elke guilty pleasure een gezondere variant te krijgen is, je moet het alleen nog even opzoeken.

Goed slapen is heel belangrijk

Je zou het misschien niet denken maar geloof mij, slaap is echt een van de belangrijkste aspecten bij het verliezen van gewicht. Slaapgebrek leidt tot meer honger en trek en je stofwisseling raakt van slag bij weinig slaap. Dit zorgt ervoor dat je calorieen minder snel verbrandt, en dat moeten we niet hebben! Zorg ervoor dat je minimaal 8 uur per nacht slaapt.

Vallen en weer opstaan

Je gaat een terugval krijgen. Dit heeft namelijk iedereen. Maar een terugval is pas echt erg als je erin doorgaat en denkt ‘nu heeft het toch geen zin meer’. Ga dus niet bij de pakken neerzitten als je in 5 minuten een zak chips naar binnen geschoven hebt, maar neem de volgende dag een paar trappen extra.