Wat zijn jou goede voornemens voor 2018? Beter eten? Meer bewegen? Wat vaker de auto laten staan en de fiets pakken? Allemaal goede ideeën. Meer bewegen en de auto laten staan zijn bijzonder eenvoudig met een elektrische fiets! In dit blog geven we een paar tips zodat je eenvoudig een elektrische fiets kunt aanschaffen.

Elektrische fiets gegroeid in populariteit

We zien de e-bike steeds vaker op de weg en dat is niet zo gek! In 2016 was meer dan een derde van alle nieuw gekochte fietsen een e-bike! De elektrische fiets is een ideaal alternatief voor de auto en de fiets (en natuurlijk de scooter). Een ‘gewone’ e-bike biedt trapondersteuning tot 25 kilometer per uur, maar er is ook nog de Speed Pedelec. Deze haalt 45 kilometer per uur, maar dan moet je ook wel verplicht een helm op.

Waar moet je op letten?

Een elektrische fiets koop je niet zo één, twee, drie. Het is uiteraard belangrijk dat de fiets er goed uitziet en een stevig frame heeft. Maar houd er tevens rekening mee dat de fiets lekker stuurt en een fijne zadel heeft. Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de accu van de fiets en de locatie waar de elektrische motor is geïnstalleerd. Dit kan namelijk in het voor- of achterwiel zijn geplaatst, maar ook in het midden van de fiets. De locatie van de elektrische motor heeft invloed op de aandrijving van de fiets: let hier dus altijd goed op bij aanschaf. Een gemiddelde accu heeft een levensduur van vijf tot zeven jaar, maar dit kan flink verlengd worden. Berg de fiets altijd in een schuur of onder een overkapping. Wanneer je de elektrische fiets voor langere periode niet gebruikt, wordt het aangeraden om de accu te ontladen. Zo kun je nog veel langer van je elektrische fiets genieten!

Aanschaffen van een e-bike

Waar kun je nu een goede fiets aanschaffen? Er zijn enorm veel verschillende elektrische fietsen. Zo zijn er damesfietsen, herenfietsen, transportfietsen en mamafietsen. De eerste stap is bedenken welke elektrische fiets het best aansluit op jouw behoefte en benodigdheden. Als je de fiets hoofdzakelijk aanschaft om de boodschappen mee te doen, dan is een transportfiets wellicht de beste optie. Wil je een ietwat stoerder model? Kies dan voor een elektrische herenfiets! Vraag altijd aan de verkoper of verkoopster of je een testrondje mag rijden. Dan weet je ten minste zeker of je de juiste elektrische fiets aanschaft.