De ene USB kabel is de andere niet. Er zijn ontzettend veel verschillende USB pluggen. In deze blog leggen we de meest gangbare pluggen uit.
Een USB kabel wordt in principe altijd aangesloten tussen een host en een randapparaat. De host is meestal je computer of USB lader. De host heeft meestal een A aansluiting, het randapparaat een B aansluiting. Hier zijn echter uitzonderingen op.

Soorten USB kabels

USB A plug
Dit is de rechthoekige plug zoals hij in je computer of USB lader past. De meeste USB kabels hebben deze plug aan 1 kant van de kabel zitten.

USB B plug
Dit is de bekende vierkante USB plug. Deze plug zit op veel grotere USB randapparaten zoals printers en scanners.

USB mini-B plug
Deze aansluiting vind je op veel oudere apparaten. Tegenwoordig komt hij niet zo veel meer voor. Alleen sommige goedkopere tablets en camera’s hebben deze aansluiting nog. De plug kenmerkt zich door zijn trapeziumvormige plug.

USB micro-B plug
Verreweg de meeste USB kabels zijn voorzien van deze plug. Dat komt omdat deze plug als standaard plug aangenomen is door de OMTP voor mobiele apparaten. De micro-B plug is klein en goedkoop om te maken. Daarom verschijnt hij ook op steeds meer andere apparaten om gebruikt te worden als stroomaansluiting.

USB type-C plug
Dit is de nieuwste plug die je op een USB kabel kan aantreffen. De verwachting is dat USB type-C de standaard gaat worden voor USB kabels. Hij kan een veel hogere bandbreedte aan. Bovendien zijn er provisies in de kabel voor bijvoorbeeld beeldsignalen. Mits je apparaat het aan kan, kan je bijvoorbeeld een DisplayPort of HDMI signaal over een USB kabel met een USB type-C plug verzenden. Daarnaast kan USB type-C ook een veel hoger vermogen overbrengen. Je kan de kabel daarom ook gebruiken als voedingskabel voor bijvoorbeeld je laptop.

Verschil tussen USB versies

Van de meeste USB pluggen zijn twee varianten; een USB 2.0 en een USB 3.0 plug. In de regel past een USB 2.0 plug in een USB 3.0 aansluiting. Andersom past meestal niet. De USB 3.0 B en micro-B pluggen zijn namelijk groter dan de USB 2.0 aansluiting. Een USB 3.0 kabel met een B plug past daarom niet een USB 2.0 B aansluiting van een apparaat. Uitzondering hierop is zijn de USB A en de USB type-C aansluitingen. Die passen wel altijd op elkaar.