Ik ben een enorme doe-het-zelver en controlfreak, dus ik geef niet graag iets uit handen. Onlangs ben ik met mijn man verhuisd naar een mooie woning met een enorme tuin. Een gedeelte van de tuin wilden we betegelen met betontegels. We hadden ervoor kunnen kiezen deze klus uit handen te geven, maar we wilden de uitdaging aangaan! Hier volgt een lijstje met tips voor het leggen van betontegels.

De ondergrond

Voor de betontegels kunnen worden gelegd, moet de ondergrond worden voorbereid. De eerste stap hiervoor is een zandbed maken van ongeveer 20 cm zand, waar de betontegels op worden gelegd. Deze zandlaag kan niet uit de losse pols worden gelegd. Gebruik hiervoor een trilplaat om het geheel goed aan te trillen.  Wij hadden het geluk dat een vriend van ons een trilplaat had, maar deze zijn ook gewoon te huur! Zorg ervoor dat de zandlaag een héél klein beetje (1%) afloopt naar de zijkanten. Zo kan het water bij regenval afstromen naar de zijkanten en ontstaan er geen plassen onder de betegeling.

Betontegels leggen

Nu de ondergrond is voorbereid kunnen de betontegels worden gelegd. Leg de tegels voorzichtig op de ondergrond en klop ze goed tegen elkaar aan met een rubberen hamer. Zorg ervoor dat de voegen tussen de  betontegels niet breder zijn dan 3 mm. Een tip van ons: begin in de hoek die het meest zichtbaar is. Wij zijn hier zelf de fout in gegaan: we zijn in de verste hoek begonnen en bleken bij de meest zichtbare hoek uiteindelijk afgebroken tegels te moeten plaatsen. De hele betontegels wil je natuurlijk het meest zichtbaar hebben, dus begin altijd in die hoek.

Afwerking

Nu de betontegels zijn gelegd, kunnen de betonbanden worden geplaatst. Deze bieden ter ondersteuning van de tegels én zorgen voor een mooie afwerking. Een laatste afwerkingsklus is het invoegen van voegzand tussen de betontegels. Op deze manier bestaat er minder kans op onkruid en verschuiving of verzakking van de tegels. Heb je bredere voegen dan de smalle 3 mm, vul de voegen dan met aardvochtige voegspecie. Dit is zuiver, gewassen en bevochtigd rivierzand. Pas wel op met het invoegen hiervan: het kan uw betontegels vies maken.

Aanrader?

Wij hebben veel geleerd van het zelf betegelen van onze tuin. Toch is de vraag of het nou een aanrader is om het zelf te doen. Voor ons was het goedkoper, omdat wij vrienden hadden met het benodigde materiaal, maar dit geldt uiteraard niet voor iedereen. Verder is het zwaar en precies werk. Een goede ondergrond is funest voor een veilige tuin, dus heb je twijfels of je dit zelf kan? Besteedt dan de kern van het werk uit en zorg zelf voor voorbereidingen.