Kaas? Kaas! Wat is er nu lekkerder en meer Nederlands dan kaas? Ik ben wellicht wat bevooroordeeld, als kaasliefhebber (je zult me menig keer vinden met een zakje Parmezaanse kaas snippers), maar ik had me nooit gerealiseerd dat zo veel mensen van kaas houden. Maar, hoe wordt kaas eigenlijk precies gemaakt? En hoe vind je nu het perfecte kaasgeschenk voor die andere kaasliefhebber in je leven?

Het proces

Zoals hopelijk de meeste mensen weten, wordt kaas van melk gemaakt. Deze melk wordt kort verhit en vervolgens wordt er een stremsel en een starter cultuur aan toegevoegd. Dan krijg je twee substanties: een vaste substantie (doordat de eiwitten stollen) en een vocht. Dit noem je de wrongel en de wei. De wrongel wordt geperst, zodat alle laatste beetjes wei eruit zijn. Dit gebeurt in een ronde pers, en dat is waarom blokken kaas altijd die ronde vorm hebben. Hierna wordt de kaas in een pekelbad gelegd. Dit zorgt voor smaak en een betere textuur. Vervolgens gaat de kaas rijpen. Kaas kan wel vier weken rijpen, maar ook makkelijk een jaar. Hoe langer de rijptijd, hoe pittiger de kaas.

Het perfecte kaasgeschenk

Dus, nu we precies weten hoe onze favoriete snack ontstaat, kunnen we gaan nadenken over hoe je nu het beste kaasgeschenk voor iemand anders (of jezelf) samenstelt. Denk goed na over wat voor smaken diegene lekker vindt: houden ze van sterke en/of pittige smaken? Dan is een oude kaas, en misschien ook een schimmelkaas, een goede keuze. Houden ze van zachte smaken? Dan doen jonge kazen en zachte kazen zoals brie het altijd goed. En houden ze van alles? Verwen ze dan vooral met alle soorten kaas, van alles een klein beetje. Ook nog een goed idee voor een kaasgeschenk; verschillende toastjes, een lekker wijntje en wat fruit. Zo geef je ze eigenlijk een compleet kaasplankje (eventueel ook nog een mooi plankje?), en wie wil dat nou niet?

Zo zie je maar weer, kaas is voor bijna iedereen wel een geschikt cadeau. Het is lekker, voedzaam, en er zit veel werk en liefde in het proces. De volgende keer dat je dus kaas koopt, voor jezelf of iemand anders, denk nog eens na over hoeveel tijd er in dit stukje kaas zit. Denk ook goed na over wat voor smaken jij of de persoon aan wie je je kaasgeschenk geeft lekker vindt, dan gaat er ook geen kaas verloren. “Kaas is baas”, zoals ze zeggen.