Een website maken is tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk als vroeger. Voorheen moest je de programmeertaal HTML en de CSS kennen om de basis van een website te maken. Dankzij de opkomst van online webdesign programma’s is dit niet meer nodig en kan zelf een kind een website maken. Echter, zijn er nog wel een paar andere dingen die je nodig hebt om een website goed te laten werken. Deze dingen worden in dit artikel besproken.

 

Domeinnaam

Zonder een domeinnaam kan de website niet gevonden worden op het internet. Een domeinnaam is de naam van jouw website. Als bezoekers een domeinnaam lezen moet het gelijk duidelijk zijn waar de website over gaat. Een goede domeinnaam is eenvoudig te lezen, helder en bevat geen onnodige tekens. Als je eenmaal een domeinnaam hebt uitgekozen kan je deze aanvragen bij een webhosting bedrijf. Vervolgens kies je de domeinnaam extensie .nl, .com, .eu of iets anders. Verwacht je voornamelijk Nederlandse bezoekers op je website dan is een .nl prima. Ga je voor een internationale website dan raden we aan om .com te kiezen.

 

Webhosting pakket

Naast een domeinnaam dien je ook een webhosting pakket uit te kiezen. Een website hosting zorgt ervoor dat jouw website goed werkt en 24/7 online is. Zonder een webhosting pakket kan jouw website dus eigenlijk niet bestaan. Een webhosting is een server dat dag en nacht online is en zorgt dat jouw website vindbaar is voor bezoekers. Er zijn verschillende soorten webhosting namelijk een shared hosting en een virtual private server. Hieronder meer informatie over de soorten hosting.

 

Shared hosting

Ben je een beginnende webdesigner of bevat jouw website weinig categoriepagina’s? Dan is het prima om een shared hosting te nemen. Shared hosting is een stukje server dat voor jouw website wordt uitgekozen in een shared ‘gezamenlijke’ server. Het voordeel van een shared hosting is dat het een stuk goedkoper is dan een private server. Het nadeel is dat er verschillende websites op dezelfde server zitten. Dit kan in sommige gevallen nadelig zijn voor jouw website. Als er een website over gokken of een 18+ website op dezelfde server zitten dan kan Google jouw website ook als negatief beoordelen.

 

Virtual Private Server

Een andere soort hosting is de virtual private server. Een private server is je eigen stukje webhosting waar alleen jouw website op staat. Het voordeel van zo een server is dat jouw website nog beter zal werken en geen negatieve invloed zal hebben van ‘slechte’ websites. Een private server is geschikt voor complexe websites met veel content en categoriepagina’s. Er zijn geen nadelen verbonden aan het hebben van een private server, echter zullen de kosten wel een stuk hoger liggen dan bij een shared hosting.

 

Plug-ins voor de website

Nadat je een website via een webdesign programma hebt gemaakt en de domeinnaam en webhosting pakket hebt uitgekozen, is het tijd om plug-ins voor de website te downloaden. Met een plug-in kan je bijvoorbeeld het verkeer van de website tracken, SEO van de website bijhouden en nog veel meer.