Als je een bedrijf gaat starten of al hebt, kan het zijn dat je op een punt komt waarop je enigszins vastloopt. Je bedrijf loopt misschien een beetje of wel goed en alles gaat zijn gangetje. Maar je wil het liefst nog meer uit je bedrijf halen, alleen je weten even niet zo goed hoe! Omdat veel ondernemers tegen dit probleem aanlopen, heb ik drie tips op een rijtje gezet die je zou kunnen volgen als je je bedrijf naar nog een leveltje hoger zou willen tillen. Lees de tips, probeer ze uit en kijk wat voor effect dit heeft op je bedrijf!

Tip 1: branding

Allereerst zou je kunnen kijken wat je kunt doen om je ‘branding’ te verbeteren. Branding betekent in het kort ‘de manier waarop producten, diensten of organisaties van elkaar te onderscheiden zijn’. Branding is dus het plaatje wat jou onderscheidt van de rest, en hieronder vallen logo’s, kleuren, lettertypen, enzovoort. Als dit niet jouw sterkste kant is, kan je hier natuurlijk ook iemand voor inschakelen. Maar het is ook leuk om zelf online trainingen te volgen en je kennis hierover uit te breiden. Dat is namelijk veel spannender, je kennis kan later nog goed van pas komen en het bespaart natuurlijk veel geld als je niemand hoeft in te huren!

Tip 2: het gezicht van het bedrijf

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat jij het gezicht bent van je eigen onderneming. Misschien sta je niet op de reclamefolders en posters, maar dat betekent nog niet dat je in de schaduw van je bedrijf zou moeten blijven. Het is juist fijn voor mensen als ze het gezicht achter het bedrijf zien en een beetje kunnen leren kennen. Dit voelt voor mensen vaak meer ‘relatable’; ze kunnen zich identificeren met jou en zien dat je ook maar ‘gewoon’ een mens bent! Zorg dus dat je zichtbaar bent door bijvoorbeeld je LinkedIn pagina wat uitgebreider en vindbaarder te maken, op je website een ‘Over ons’ kopje toe te voegen of een keer een interview of lezing te geven over jezelf en je bedrijf.

Tip 3: waardeer je personeel

Mijn derde tip is om altijd je personeel te waarderen. Dit zijn namelijk de mensen die je bedrijf draaiende houden en waar je niet zonder kunt! Je kunt dit bijvoorbeeld doen door af en toe een leuk teamuitje te organiseren. Of als een bepaalde target wordt behaald iets leuks te doen voor de mensen die hieraan hebben meegewerkt. En wat ik ook altijd doe is op feestdagen sinterklaasgeschenken en kerstgeschenken bestellen. Als je dit soort dingetjes regelmatig doet blijft je personeel tevreden en gemotiveerd en zal je ook voor mensen buiten het bedrijf bekend komen te staan als een leuke werkgever. Zo trek je weer nieuw en getalenteerd personeel aan!