Modemerken en bekende ontwerpers zien gelukkig steeds vaker de noodzaak om zogenaamde plussize-modellen te strikken voor fotoshoots of voor op de catwalk. De afgelopen decennia waren het steevast de ultradunne modellen die over de catwalk flaneerden of op de cover van bekende modemerken stonden. Gelukkig is hier een kantelpunt zichtbaar aan het worden. De plussize-modellen worden steeds vaker gevraagd. Dit zijn modellen met maat 42+. Voor de ‘gewone’ vrouw is dit nog altijd best een prima maat, maar in de modellenwereld was dit tot een aantal jaren geleden eigenlijk totaal niet voor te stellen dat zij in de modebladen te zien zouden zijn.

Bekende plussize modellen

Er zijn een aantal pioniers in de wereld die de plussize modellen op de kaart hebben gezet. Zo is daar bijvoorbeeld Tess Holliday. Zij wilde altijd al model worden, maar omdat ze 1,65 meter lang is en maat 50 heeft, dacht eigenlijk geen enkel modeblad eraan om haar te strikken voor wat voor fotoshoot dan ook. Daarom gebruikte Holliday haar eigen Instagram-account om te shinen met haar foto’s. Heel dapper én succesvol. Verschillende modellenbureaus wilde Holliday strikken. Ze koost uiteindelijk voor voor MiLK Model Management en daar steelt ze de show.

Danielle van Grondelle

Nederland kent ook een belangrijk supersize model in Danielle van Grondelle. Onze landgenote is ondertussen naar New York verhuisd en is het daar ook echt aan het maken. Met haar maat 42 heeft ze niet bepaald de taille die tot voorkort ‘normaal’ was bij modellen. Gelukkig is dat nu aan het veranderen en met Van Grondelle hebben de supersize modellen een mooie frontvrouw. Van Grondelle is bijvoorbeeld ook bekend met Naanaa plus, een bekend en mooie kledinglijn. Daarnaast draag Danielle graag Mango jassen, omdat ze die heel mooi vindt en fijn vindt zitten.

 Robyn Lawley

Als je over pioniers hebt, mag de naam van Robyn Lawley absoluut niet ontbreken. In het bekende blad Sports Illustrated was Lawley al te zien in hun bekende badpakkennummer. Het model met maat 42 zorgde daarnaast voor een unicum door als eerste vrouw met dergelijke maat ingehuurd te worden door Ralph Lauren en op de cover te staan de Australische Vogue.

Goede term?

Hoewel er dus gelukkig steeds meer aandacht is voor plussize modellen, is er wel een beetje kritiek op de naam. Er hangt namelijk een beetje een negatieve connotatie rond de term. Daarom gaan er al stemmen op om het bijvoorbeeld ‘Killer curves’ te noemen. Klinkt inderdaad een stuk krachtiger!