Over het algemeen is het aanschaffen van een auto duur. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om een 2e hands auto te kopen. Wilt u toch graag in een nieuwe auto rijden dan kunt u er ook voor kiezen om een lease of huurkoop contract aan te gaan. Bij leasecontracten ontvang u een auto die van goede kwaliteit is en bij een huurkoop zijn het bijna altijd nieuwe auto’s. Wat komt er allemaal kijken bij zo een contract vraagt u? Hieronder behandelen we wat deze contracten nu precies inhouden en welke aspecten hier allemaal bij komen kijken. 

 

Wat houdt een leasecontract in?

Bij een leasecontract van een auto is het simpelweg hetzelfde als bij een huurcontract van een huis geregeld. Dit betekent dat de auto die je huurt niet van jou is en nooit van jou gaat worden. Je betaalt vaak maandelijks een bedrag zodat je die maand in de auto kan rijden. Dit is een vast maandelijks bedrag waarbij geen extra hogere kosten als reparaties of onderhoudskosten komen kijken. Wel moet je hiernaast natuurlijk wel zelf je brandstof en eventuele boetes betalen. Met een huurcontract kun je zonder spaargeld al in een nieuwe auto rijden. Wel moet je voor het huren een vast inkomen hebben (hier wordt later op teruggekomen onder het laatste kopje). Ook kun je na afloop van de huurperiode ook de auto gewoon weer inleveren. Dus verder geen gedoe met de verdere verkoop van je auto. 

 

Er zijn verschillende soorten huurcontracten. De contracten die maar voor heel even duren, bijvoorbeeld wanneer je een auto huurt waarmee je op vakantie wilt. Contracten die voor lange tijd duren en waar je voor lange tijd aan vast zit, maar ook shortlease contracten. Deze zijn na een korte periode maandelijks opzegbaar.

 

Wat houdt een huurkoopcontract in? 

Bij een huurkoopcontract koop je als het ware een auto op afbetaling. Op deze maandelijkse afbetalingen zit dan wel rente. Deze is wel vrij hoog. Wanneer de auto compleet is afbetaald is deze van jou. Zo heb je de koste wel over een langere tijd uitgesmeerd, maar kom je uiteindelijk wel hoger uit door de rente. 

 

Wat komt er bij deze twee contracten kijken?

Bij het aangaan van beide contracten zowel bij een regulier huurcontract als bij een huurkoopcontract doen bedrijven vaak een ‘bureau kredietregistratie’ toetsing. Een BKR-toetsing gaat het bedrijf waarmee je de lease aangaat bekijken of je al eerder verschillende contracten hebt gehad en of je deze op tijd voldaan hebt. Wanneer dit niet het geval is krijg je een negatieve BKR. Wanneer je dit hebt is de kans groot dat veel bedrijven je niet meer als huurder willen hebben. Er zijn ook bedrijven waarbij je een auto lease zonder BKR-toetsing kunt aangaan. Deze bedrijven bekijken graag zelf of je de huur aan kan i.p.v. dat ze een extern bedrijf hiernaar laten kijken.