Het is inmiddels alweer winter, de dagen zijn kort, het is koud en donker buiten. Voor veel mensen geldt dat dit niet de meest vrolijke periode van het jaar is. Heb jij last van een kleine of grote winterdip? Lees deze blog en ontdek wat jij hieraan kunt doen!

Blijf lekker actief

Onze eerste tip is om lekker actief bezig te blijven. Als je je wat down voelt dan is het verleidelijk om lekker op de bank onder een dekentje weg te kruipen en nergens meer mee bezig te zijn. Maar juist als je weinig zin hebt om iets te ondernemen is het voor je gemoedstoestand toch heel belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Dus kom van die bank af en wordt weer lekker actief! Kies een activiteit die je leuk vindt en ga lekker aan de slag. Sommige mensen gaan hardlopen, anderen klussen of tuinieren. Maar je kunt ook lekker koken, knutselen of lange wandelingen maken. Het belangrijkste is dat je in ieder geval weer lekker ergens mee bezig gaat.

Voorkom eenzaamheid

Wie niet zo lekker in zijn vel zit kan er soms voor kiezen om zich terug te trekken. Mensen worden meer op zichzelf en gaan sociaal contact uit de weg. Maar laten we je een ding vertellen: daar wordt je humeur niet per se beter van… Juist door met een vriend/vriendin of kennis in gesprek te gaan zul je merken dat je je weer een heel stuk beter voelt. Ga eens na wie jij zou kunnen bellen in deze situatie, wie geeft jou altijd veel energie? Zoek dan juist in tijden dat je je wat minder voelt contact met diegene op. Onderhoud je sociale contacten daarom goed en zorg ook dat jij er voor je vrienden bent als zij eens een steuntje in de rug nodig hebben.

Zoek hulp

Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen je gewoon eens periodes wat minder voelen en het ervaren van echt heftige negatieve emoties. En voor hoelang deze gevoelens aanhouden. Want als je na een tijdje het gevoel hebt dat deze negatieve gevoelens niet meer verdwijnen en je zelf niet meer uit deze situatie komt, dan is het misschien een goed idee om begeleiding te zoeken. Soms kunnen een aantal gesprekken met een coach, therapeut of psycholoog je ontzettend helpen. Deze professionals kunnen je helpen met hoe je met negatieve gevoelens om kunt gaan. Dit kan in een persoonlijk gesprek of online, je kunt bijvoorbeeld een traject aan gaan voor online relatietherapie of een online psycholoog.