Streef jij naar een duurzamer bedrijf, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Het wordt steeds belangrijker om duurzamer en milieubewuster te leven. Daarom zie je dat de overheid steeds vaker maatregelen neemt om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook bij bedrijven en kantoren is het belangrijk om te letten op duurzaamheid, maar waar begin je? In dit blogs lees je hoe je jouw bedrijf duurzamer kunt maken.

Duurzame verpakkingsmaterialen

Veel bedrijven bezuinigen nog steeds te veel op verpakkingsmateriaal. Er wordt bijvoorbeeld nog veel plastic gebruikt voor producten die dat helemaal niet nodig hebben. Daarnaast kopen bedrijven vaak verpakkingsmaterialen in zo min mogelijk maten in, waardoor de producten worden verkocht in te grote verpakkingen. Dit is verspilling. Als je duurzamer wilt zijn, kun je er dus het best voor zorgen dat je verschillende maten verpakkingsmateriaal inkoopt en minder plastic gebruikt als dat kan.

Minder energieverbruik

Lichten en verwarmingen worden vaak onnodig lang aangehouden. Dat is energieverspilling en kost ook nog eens bakken met geld. Daarom kun je beter kiezen voor lichten met bewegingssensoren of energiebesparende lampen. Daarnaast kun je beter het gebouw goed isoleren, in plaats van het hele jaar de verwarming te gebruiken. Dit is misschien een investering, maar op de lange termijn goed voor de portemonnee én het milieu. Zorg er, naast de lichten, ook voor dat je de apparatuur uitschakelt wanneer je er niet bent.

Stap over op een duurzame bank

Als bedrijf maak je waarschijnlijk gebruik van een zakelijke bankrekening. Zorg ervoor dat je een duurzame bank kiest, zoals Triodos, ASN, Bunq of SNS Basis. Je kunt de verschillende banken met elkaar vergelijken op zzpdaily.nl. Triodos wordt gezien als de meest duurzame bank ter wereld. Deze bank investeert in vrouwen- en arbeidsrechten. De betaalpas is biologisch afbreekbaar. ASN investeert in dierenwelzijn, mensenrechten en energietransitie en Bunq plant een boom bij elke 100 euro die jij spendeert. Je kunt bij deze bank ook zelf kiezen naar welk ethisch doel jouw geld gaat.

Vermijd printen

Probeer zoveel mogelijk op de computer of laptop te werken en mails te sturen. Te veel printen is heel slecht voor het milieu, omdat je enorm veel papier nodig hebt. Wanneer je toch papier nodig hebt, kun je het best gerecycled papier gebruiken. 

Milieuvriendelijke producten

Zorg ervoor dat jouw bedrijf alleen milieu- en diervriendelijke producten verkoopt. Daarnaast is het belangrijk dat de arbeidsomstandigheden ethisch verantwoord zijn tijdens de productie van jouw producten. Mensen vinden het tegenwoordig steeds belangrijker dat een product eerlijk en milieuvriendelijk is, dus het is ook nog eens goed voor je bedrijf.