Je gaat op jezelf! Super spannend. Heb je al een huis op het oog? Of besluit je pas net dat je toe bent aan iets anders. Sla je je vleugels uit of woon je al een tijdje alleen met een huurcontract? Wat het ook is, je eerste eigen huis is een mijlpaal in ieders leven. Dat roep een hoop vragen op én er komt een hoop bij kijken. Een paar van die punten noem ik hier voor je, in deze blog. Dan kun je ze meteen behandelen en afstrepen van de lijst met ‘dingen die ik nog moet doen voor het nieuwe huis’.

Samen of alleen?

Grote kans dat je hier al flink over hebt nagedacht. Maar deze vraag is uiterst belangrijk. Je hoeft immers geen partner te hebben om samen te wonen. Je kan ook je studententijd een soort van verlengen door met een vrienden een huis te betrekken. Een huis kopen is wel degelijk anders dan huren. In plaats van huur zal er een hypotheek moeten worden afgelost. Het is belangrijk hier goed over na te denken en alle voor en nadelen van je toekomstige huisgenoot of huisgenoten tegen elkaar af te wegen. Wie neemt de hypotheek over wanneer er ruzie of een breuk ontstaat? Etc.

Verbouwen of houden?

Als je het vorige punt behandeld hebt, krijg je vaak ook meer zicht op het financiële plaatje. Dan is het de vraag wat voor huis jij of jullie gaan kopen. Willen jullie een bouwafval container huren en de hele boel een make-over geven of ga je voor iets wat al ‘ready to go’ is? Een zogenaamde ‘fixer-upper’ is vaak goedkoper maar hier komen dan ook nog de verbouwingskosten bij. Het zal ook enorm liggen aan de locatie en de tijd waarin je het koopt. Allemaal dingen om over na te denken!

Neem je tijd

En dan is het eindelijk zo ver, je hebt de sleutel in je hand. De bouwval container is weg. Het ruikt nog naar verf maar het is af. Het zal dan heel erg wennen zijn in je nieuwe huisje. Waarschijnlijk voelt het nog helemaal niet als thuis (alhoewel zelf verbouwen daar wel mee zou helpen), zeker als je net uit je ouderlijk huis bent. Gun jezelf tijd. Nodig vrienden uit voor feestjes en onthoud dat dit jouw huis is. Als jij 500 Pokémon posters wil ophangen is dat helemaal goed.

Succes en heel veel woonplezier!