Iedereen kent het wel. En velen van ons hebben er ooit in gespeeld. Ik heb het natuurlijk over de speelgoedwinkeltjes. Van de peuterspeelzaal tot aan de kleuterschool. Het bood enorm veel speelplezier! Maar je kunt er ook door leren, op een speelse manier. Het belangrijkste (en leukste), is het laten opbloeien van je verbeeltenis. Je laten meeslepen en even weg zijn van de “realiteit” dat is heerlijk. Vooral als je dit effect kunt krijgen door simpelweg te spelen. In dit geval dus in een houten winkeltje. Het is een superleuke manier om alleen of met meerdere mensen te spelen. Vooral als kleuter zijnde geniet je er enorm van. Ik heb het ervaren als iets prachtigs.

Houten winkeltje

Aan het begin van 2000 was ik een peuter. Naarmate ik naar de kleuterschool ging vond ik alle soorten spelletjes geweldig. Maar wat ik toch wel het leukst vond was de speelgoed keuken in de klas. Ik kon hier uren door genieten. Als volwassene kijk ik erg tevreden terug naar die tijd. Wat je allemaal wel niet kon doen met dat speelgoedwinkeltje! Het was gemaakt van hout, stevig materiaal. In mijn verbeeltenis waande ik mij in een “echte” keuken. (Het leek overigens heel echt). Het was echt de place to be! Met vriendjes en vriendinnetjes voelden we ons een echte kok. Talloze mogelijkheden had je ermee. Waar je een keuken had, had je natuurlijk ook een kassa, lopende band enz.enz. Je kon de taken lekker verdelen en er was voor ieder wat wils. Iedere dag als je de keuze had om te kiezen waar je mocht spelen, koos ik voor het winkeltje. En om specifiek te zijn dus: de keuken. Ik genoot ervan, het “echte” werk leek toentertijd heel erg leuk. (En nu is dat natuurlijk wat minder geworden, haha). Nee, maar echt! Het was zoveel meer dan een speelgoed “ding” zoals de meesten het zien. Het was een plek om te bloeien en groeien. Het maakte de kindertijd een stuk mooier dan hij al was. Je vergat even de werkelijke wereld en kon in een denkbeeldig en zelfbedacht “bedrijf” te werk gaan. Even geen gezeur of plichten, maar gewoon een en al genieten!

Houten werkbank speelgoed

Alles was van hout. Het was een houten werkbank. En dat maakte de plek erg veilig. Vooral ook omdat je tegenwoordig steeds vaker ziet dat speelgoed gemaakt wordt van plastic. (En ook dit soort zogeheten “speelgoed winkeltjes”. Met de houten werkbank hoefde de juf niet bang te zijn dat we iets zouden doorslikken mocht ze even haar hoofd omdraaien. Het creëerde een veilige plek voor beide partijen.