Een vloer is altijd een belangrijk onderdeel van de inrichting van je huis. De keuze is enorm. Als je behoefte hebt aan een warme gezellige inrichting dan past daar een houten vloer heel goed bij. Het geeft een natuurlijke warme uitstraling. De houten vloer is er ook in vele soorten en maten. Als eerste is er de keuze tussen parket of de massief houten vloer. Ieder heeft zn eigen kenmerken en eigen voor- en nadelen. In dit blog zullen we ons focussen op de massieve houten vloer. Één van de meest bijzondere vloeren die een leven lang mee kunnen gaan. Toch zijn er een aantal zaken die je moet weten alvorens je tot aanschaf over gaat. In dit blog vertellen we je er graag meer over.

Wat is mogelijk bij een houten vloer

Misschien goed om eerst te vertellen wat je moet weten bij de houten vloer. Deze vloer bestaat uit massieve planken en is er in verschillende houtsoorten. In tegenstelling tot parket kunnen de massieve vloerdelen flink werken. Het is een echt natuurproduct met de daarbij horende eigenschappen. Dit betekent dat de houten vloer zo goed als altijd NIET geschikt is voor vloerverwarming. De kans op uitzetten en uiteindelijk bol staan van de vloer is te groot. Daarnaast is deze vloer te isolerend waardoor de vloerverwarming te weinig effect heeft en het teveel energie kost. Het leggen van deze vloer gebeurt over het algemeen door de planken naast elkaar te leggen. Naast deze reguliere legvorm zie je ook veel meer de visgraat vloer. Hierbij zijn de vloerdelen in de vorm van een visgraat gelegd. Hierin zijn ook weer allerlei varianten in motief. Je kunt bijvoorbeeld variëren in de lengte van de planken. Let op het leggen van een visgraat vloer is een heel precies werkje en kan eigenlijk alleen goed gedaan worden door de professional. De kans op kieren is anders veel te groot.

Behandelen van de houten vloer

Tegenwoordig zie je het meeste dat de vloer met een olie wordt behandeld. Vaak wordt er eerst een kleurolie gebruikt die de massieve planken op kleur brengt. Vervolgens wordt er een afwerkolie gebruikt. Deze olie beschermt de vloer tegen van allerlei van buiten komende onheilen. Om de zoveel jaar dien je de vloer opnieuw in deze olie te zetten om te zorgen dat de vloer goed beschermd blijft. Naast olie is aflakken ook een optie. De vloer krijgt dan vaak meer glimmende planken terwijl de olie de planken een matte uitstraling geeft.