Als single independent woman kijk ik ertegenop. Ik moet binnekort de handen flink uit de mouwen steken bij de verbouwing van mijn nieuwe huis.
Nieuwe vloer erin, keuken aansluiten, meubels verhuizen, en dat allemaal terwijl ik ook nog fulltime werk. Een sociaal leven zit er even niet in!
Hoewel ik veel zelf doe, is er één klus die ik wil uitbesteden. Niet alleen omdat ik er niks vanaf weet, maar ook voor mijn eigen veiligheid; de CV ketel installeren. 
Hoewel ik heel handig ben, is een CV ketel installeren nét een stapje te ver. Hoe werkt dat eigenlijk?

Hoe werkt een CV ketel installeren?

Zeer goede vraag. Allereerst: wat is een cv ketel? Een cv ketel is een centrale verwarmingsketel, die ervoor zorgt dat je huis opwarmt. Hij verwarmt het water, wat zorgt voor de hitte die uit je verwarming komt. Dankzij de CV  ketel kun je lekker heet douchen! Meestal werkt een cv ketel op aardolie of stookolie, en de brander verhit het water in een gesloten systeem. Zo ontsnapt er geen hete lucht. De thermostaat regelt de temperatuur in de kamer. Met een circulatiepomp wordt vervolgens het opgewarmde water van de CV ketel naar de radiatoren geleid. Het afgekoelde water stroomt vervolgens weer terug naar de CV ketel, die het meteen weer opwarmt. Een soort heet water recycling dus!
Als de kamer de gewenste temperatuur bereikt, wordt de gastoevoer naar de branders afgesloten. Er wordt dan niet opnieuw water verhit, maar dankzij de hitte van het water in de buizen en radiatoren blijft het lekker warm. Mits je goede isolatie hebt, natuurlijk.  Snap je er niks van? Ik ook niet. Laat dus iemand anders je CV ketel installeren.

Wat heeft mijn huis nodig?

Kijk, een huis met een open balkondeur is moeilijk te verwarmen. Waarom?
Isolatie houdt de warmte vast. Dit is nodig voordat mensen een CV ketel installeren. Isolatie is het schuimmateriaal dat in je dak gaat of tussen de muren, om het zowel geluidsdicht als warmtedicht te maken. Zo ontsnapt er geen hitte, en komt er ook geen kou in. Oudere woningen hebben dit vaak niet, of slecht. Dit zijn woningen met enkelzijdige ramen, dus geen dubbele ramen die koude lucht buiten houden. Bij enkele ramen hoor je vrijwel alles wat zich op straat afspeelt, en het kan ontzettend gaan tochten, omdat de meeste raamkozijnen van hout zijn, wat uiteindelijk kan gaan rotten. Zo krijg je kleine hoekjes en kiertjes waar in de winter de kou doorheen glipt. Brr! Maar met een CV ketel is alles zo opgelost. Laat een CV ketel installeren en bespaar geld op dure installaties. Laat een CV ketel installeren en verwarm jezelf op  een veilige manier  in je eigen huis. Laat wel iemand anders de CV ketel installeren, iemand met ervaring. Voor je het weet, ben je zes uur aan het klussen voor tien minuten heet water.