Het wordt mooi weer buiten, de zon gaat schijnen de vogeltjes fluiten weer. De gure wind maakt weer plaats voor zachte dagen met zon. Kortom het wordt weer tijd om de tuin aan te pakken. Na de winter hebben de meeste mensen geen tijd meer gehad om de tuin te onderhouden. Maar nu eerste zonnestralen er weer zijn is het perfect weer om in de tuin te werken. Door de snelle temperatuurwisselingen merken we steeds meer van het veranderende klimaat. Kortom we moeten hier meer mee doen. Ook in de tuin kunt u uw steentje bijdragen door bijvoorbeeld biologische bestrijding te gebruiken.

Biologische bestrijding

Biologische bestrijding kan in veel verschillende soorten en maten. De natuur kan hierbij ook meehelpen. Zo eten vogels rupsen op en eten de egels de slakken uit de tuin. Ook zijn er diverse insecten die bloemen, planten en dieren beschermen tegen plagen. Voorbeelden van deze insecten die ingezet kunnen worden als bestrijders zijn roofmijten, aaltjes, roofwantsen, sluipwespen en roofkevers. Door de inzet van deze biologische bestrijders creëert u een balans tussen ongedierte en nuttige organismen. Deze balans wordt in gevaar gebracht als u chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Met deze chemische bestrijdingsmiddelen dood u niet alleen de schadelijke insecten maar ook nuttige insecten zoals bijen, spinnen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Ook kunnen de pesticiden via voedsel in ons lichaam terecht komen. Daarbij kunnen insecten op een gegeven moment resistent worden voor chemische bestrijdingsmiddelen. Dan heeft uw dure middel geen effect weer. Vermijd daarom chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zorgen werken veel biologische bestrijders tegen meerdere plaaginsecten. Ze gaan zelf op zoek naar voedsel en vermenigvuldigen zichzelf net zo lang er voedsel is. Dit komt neer op een langdurige en milieuvriendelijke oplossing.

Emelten bestrijden

Emelten zijn de larven van langpootmuggen en zorgen voor schade aan gras en planten in de tuin. De schade die ze aanrichten is vooral te herkennen aan kale plekken in gras en planten. Ze richten zich vooral op het groene deel van de plant niet zozeer de wortels. Jong groen in de tuin is vaak het slachtoffer van de emelten. Ook planten uit de moestuin, zoals sla, aardbeien en peterselie zijn vaak slachtoffer. Overdag zijn ze niet zichtbaar dan zitten ze verstopt in een holletje, maar in de nacht komen ze tevoorschijn. Emelten bestrijden kan je het best doen in de periode van september tot en met begin november dan zijn de emelten op het zwakst. Dan bevinden ze zich in hun eerste larvale satdium. Je kunt ze het best bestrijden met aaltjes. Deze zijn bij biobestrijding eenvoudig te bestellen in verschillende verpakkingen.