Wanneer men op het punt staat om een heftruck te kopen zijn er een aantal dingen waar goed op moet worden gelet. Dit geld wanneer een particulier een heftruck aanschaft voor in een eigen magazijn maar ook wanneer een groot bedrijf een nieuwe heftruck wil aanschaffen. Om te beginnen zijn er heel veel verschillende soorten heftrucks. Ze hebben allemaal verschillende functies. Het ligt aan het doel waar de heftruck voor gebruikt moet worden welke heftruck de beste keuze is voor de koper. Om te beginnen is er de welbekende vorkheftruck. Deze wordt ook wel een vorklift genoemd omdat er op de voorkant een vork zit die omhoog en omlaag kan. Dit is erg handig wanneer er goederen op een pallet staan en deze in het magazijn op hoogte moeten worden gezet. 

Meeneemheftruck

Ook zijn er speciale heftrucks die achter op de vrachtwagen meegenomen kunnen worden. Dit kan heel handig zijn omdat de vrachtwagen dan dus zijn eigen heftruck heeft en de lading altijd kan laden en lossen. De vrachtwagen is dan niet afhankelijk van de locatie en of daar wel of geen heftruck aanwezig is. Deze heftrucks heten daarom ook meeneemheftrucks. Een totaal andere variant is een hoogbouwtruck. Deze heftruck is speciaal ontworpen om te kunnen werken in een magazijn. Ze kunnen namelijk makkelijk door smalle gangen heen. Ook zoals de naam misschien al zegt hebben ze een hele hoge benuttingsgraad. Deze hoogbouwtrucks kunnen namelijk tot wel 13 meter hoogte komen. Dit is heel hoog in verhouding met de breedte die ze nodig hebben. Ze kunnen namelijk functioneren bij een minimale breedte van 1,5 meter. Dit is dus echt ideaal in een smal maar hoog magazijn. 

Verschil in prijs

Wanneer men zich heeft verdiept in het type heftruck dat ze nodig hebben, is het tijd om te gaan uitzoeken waar de heftruck gekocht kan worden. Er is een goede site waar trucks tweedehands worden aangeboden. Het voordeel van een heftruck te koop op een tweedehands site is dat deze vaak veel goedkoper is dan wanneer men er eentje nieuw koopt. De prijzen verschillen heel erg tussen de verschillende soorten heftrucks. Maar kunnen ook beïnvloed worden door hoe oud de aangeboden heftruck is. Ook kan de staat van de heftruck natuurlijk invloed hebben op de prijs van de heftruck die te koop staat. Wanneer een tweedehands heftruck minder gebruikt is zal de prijs wat hoger liggen. In tegenstelling tot een heftruck die oud is en intensief gebruikt. Een heftruck tweedehands kopen is dus heel handig!