We zitten nog middenin de winter, maar langzaamaan nu de dagen weer langer worden begint iedereen uit te kijken naar het voorjaar. Een periode waarin de temperaturen weer oplopen en we weer meer buiten zijn. Meer buiten betekent ook weer meer watersporten. Een toegankelijke manier om dit te doen is met een rubberboot met motor. Toegankelijk om meerdere redenen. Allereerst is de aanschafprijs van een rubberboot met motor laag en daarnaast heb je er over het algemeen geen dure winterstalling voor nodig. Zeker de kleinere formaten kan je leeg laten lopen en kan je vervolgens prima kwijt in je garage of op zolder. Ideaal dus, maar waar let je op bij de aanschaf? In dit blog vertel ik er graag meer over zodat je wellicht deze zomer al lekker kan genieten van je rubberboot met motor.

Welke formaten zijn er in een rubberboot met motor?

Een rubberboot met motor is er al vanaf 2,5 meter. Ideaal om lekker in je eentje mee te varen en al je zorgen te vergeten. Of als je bijvoorbeeld een fanatieke visser bent kun je hier prima mee uit de voeten komen. Deze kleine rubberboot met motor is vaak voorzien van een zogenaamde elektrische buitenboordmotor. Deze zijn ook lekker laag in aanschafprijs en maken ook nog eens weinig geluid. Zeker om te vissen is dat dus echt een uitkomst. Veel snelheid krijg je echter niet met een elektrische motor dus dat moet geen voorwaarde zijn. De grotere boten hebben vaak ook een stuurhuis. In deze rubberboot met motor is het dan ook wat comfortabeler varen. Er zit vaak een goede stoel in en je hebt wat beter zicht bij het varen. Bij het wedstijdzeilen worden de zeilers vaak begeleid door een dergelijke rubberboot met motor. Je kunt er namelijk lekker behendig mee varen en daardoor is het makkelijker om de betreffende zeilboten te volgen.

Welke motor heeft mijn rubberboot met motor nodig?

Meestal hebben rubberboten een buitenboordmotor. De kracht wordt uitgedrukt in PK en wordt op de achterkant van de motor aangegeven. Met een kleine boot van 2,5 meter komt je met een buitenboordmotor van 2,5 PK prima uit de voeten. Hoe groter de boot hoe meer PK’s je uiteraard nodig hebt. Het maximale aantal PK’s kan behoorlijk oplopen, maar hoe meer PK’s hoe hoger de aanschafprijd. En heb je teveel PK’s dan is het vaak ook niet echt fijn varen en de vraag is zelfs of dat wel veilig is.