Vurenhout, het komt van de fijnspar en is ook een van de meest gebruikte soorten hout. Niet alleen wordt het vaak voor huis en tuin gebruikt, ook in de bouw is het een veel gebruikte houtsoort. Maar de vraag is: hoe komt het nou dat juist vurenhout zo populair is?

Bewerkelijk

Het eerste wat heel fijn is aan vurenhout, is dat het heel bewerkelijk is omdat dit hout relatief zacht is. Ook omdat het licht én sterk is, wordt het veel gebruikt. Dit brengt ook meteen gevolgen met zich mee. Zacht hout betekent ook dat schade snel voor kan komen, in ieder geval goed gezien wordt. Maar hier is veel aan te doen. Doordat het hout niet goed tegen vocht kan, is het gebruikelijk om het hout eerst te bewerken zodat het minder snel slijt. Hierdoor kan het hout een stuk langer mee en deze aanpassingen kosten vaak weinig tijd en geld, en is het daarom heel erg waard.

Doeleinden

Vuren houten balken kunnen eigenlijk voor alles gebruikt worden. Dat maakt het heel leuk, een groter project zoals een tuinhuis kan perfect zijn voor vurenhout. Maar als de kinderen nieuwe opruimbakken nodig hebben is het ook geschikt. Het is heel makkelijk om het hout te bewerken naar kleine objecten. Wanneer het hout buiten gebruikt wordt, is het dus wel verstandig het hout te bewerken zodat het beter tegen vocht kan. Het vocht zorgt er namelijk ook voor dat de balken verkleuren. Verkleuring is in principe niet schadelijk, maar het betekent dat je aan de balken kan zien hoeveel schade er is door het vocht.

Uiterlijk

Een andere reden waarom vurenhout zoveel gebruikt wordt, is vanwege het uiterlijk. Het hout bevat heel weinig noesten, waardoor het er strak en schoon uitziet. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, als je een houten vloer wilt, kan het juist ook heel mooi zijn als je veel noesten hebt. Maar over het algemeen wordt vurenhout op uiterlijke kenmerken verkozen boven andere soorten hout.

Duurzaamheid

Vurenhout zit in duurzaamheidsklasse 4. Dit betekent dat het hout ongeveer 5 tot 10 jaar meegaat. Relatief is dit niet ontzettend lang. Dit heeft vooral te maken met bestendigheid tegen vocht. Omdat het hout zacht en licht is, is het hout niet in staat snel op te drogen, dit brengt vaak schade aan. Het is daarom niet heel gebruikelijk om het hout buitenhuis te gebruiken, tenzij het dus prima is dat het hout een relatief korte levensduur heeft. Want van een mooie houten bank, is het heerlijk om 5 jaar van te genieten.