Een rokkostuum is een pak voor heren. Er bestaan veel verschillende soorten kostuums, maar het kostuum is echt bedoeld voor bepaalde gelegenheden. Hoe zit het met de etiquette, wat draagt de vrouw naast de man, en zijn er meer dingen waar je op kunt letten. Lees er alles over in deze blog.

Rokkostuum: etiquette

Het rokkostuum is, zoals eerder gezegd, een pak voor mannen. Het wordt gedragen op bepaalde gelegenheden. Dus als je de etiquette mag geloven, is het niet gewoon een pak wat je naar je werk draagt. Het kostuum is voor formele gelegenheden en ceremonies. Op de uitnodiging van het speciale evenement wordt vaak vermeld dat de heren worden verwacht in ‘cravate blanche’ of ‘décorations’ te komen. Het pak is mogelijk het chicste dat een man kan dragen!

Hoe gaat de vrouw?

Als een man verwacht wordt een rokkostuum te dragen, gaat de vrouw in het ‘lang’. Er wordt verder eigenlijk niet heel veel meer van een vrouw verwacht, maar gebruikelijk is gewoon een lange jurk. De kleur en dergelijke maakt hierbij minder uit dan bij het pak van de man. Een wit vest, een witte vlinderdas en een zwarte broek zijn musts voor een rokkostuum. De jas met de twee scherpe punten is ook zwart.

Rokkostuum: waar nog meer op letten?

Het blijkt dat een rokkostuum in verschillende landen verschillend worden gedragen. Of in elk geval verschillend worden geïnterpreteerd. Het pak wordt in Nederland gedragen als avondoutfit. Daarbij wordt het vooral gebruikt bij ballroomdansen, plechtigheden en door artiesten (dirigenten en (ook vrouwelijke) bodes van de Tweede Kamer).

In België wordt het rokkostuum vaak geassocieerd met studenten. Het wordt ook wel habijt, pitteleer of galarok genoemd. Aan het hof zijn de Belgen – anders dan de Nederlanders – meer van de smokings.

Ook in Groot-Brittannië wordt het kostuum meer met studenten geassocieerd. Britten dragen het bij het afstuderen.

Wat nog een grappig feitje is: vampiers worden ook vaak afgebeeld met een rokkostuum aan!

Waar vind je een rokkostuum?

Je vindt een dergelijk pak veel online. Het bestaat uit een vest, hemd en strik. Je hebt al een kostuum vanaf ongeveer 110 euro – een beetje afhankelijk van waar je het pak koopt.

Dus ben je uitgenodigd voor een speciale gelegenheid waarbij je wordt gevraagd ‘décorations’ of ‘cravate blanche’ te dragen? Ga online eens op zoek, en wie weet steel je de avond met jouw opvallende outfit! Houd wel de etiquette in de gaten… dan loop je sowieso niet voor schut.